Baser og oljeverndepot
Langs den norske kysten har NOFO fem baser og to depoter strategisk plassert. Disse utgjør en viktig del av oljevernberedskapen og sørger for rask mobilisering av utstyr og fartøyer ved behov. Basene og depotenes formål er å opprettholde og sikre god beredskap langs hele den norske kontinentalsokkelen.
Fartøyer
NOFO har tilgang til en flåte av fartøy som er øvd og trent for døgnkontinuerlig operasjon ved behov. Deler av fartøyene er i stående beredskap, det vil si de har oljevernutstyr permanent plassert ombord.
I tillegg har NOFO avtaler blant annet med flere terminalfartøyer, kysttankere og en rekke kystnære oljevernfartøy som i stor grad består av fiskefartøy. Alle disse øves jevnlig og skal på kort tid kunne bidra.
Har du fartøy til oljevernberedskap?
Flyovervåkning
NOFO og Kystverket samarbeider om et overvåkningsfly som patruljerer norskekysten 600–800 timer årlig. Fjernmålingsutstyr i flyet gjør det mulig både å oppdage ulovlige utslipp og beregne forurensningsmengder. Under aksjoner brukes flyovervåkning aktivt for å påvise og kartlegge forurensningens utbredelse, og dermed hvor oljeverninnsatsen bør settes inn. Denne tjenesten utføres i samarbeid med Kystvakten og Norsk oljevernforening for operatørselskap (NOFO).
Satellittovervåkning
Satellittbasert fjernmåling skal detektere akutt oljeutslipp fra petroleumsvirksomheten
Totalt tas det 4 000 satellittbilder av kysten hvert år. Satellitt-teknologi har vist seg å være den mest effektive for å overvåke større havområder, og hvert felt dekkes nå på døgnbasis.
Andre ressurser og teknologier
Ny teknologi fører til stadig bedre oljevern, og NOFOs strategi fremhever at organisasjonens kapasitet og kompetanse skal utvikles i takt med ny teknologi og metoder.
Oppslagsverk:
Les mer:
Opplagsverk for fagord og uttrykk
Kartløsningen NOFO COP
Håndbok for Strandrensning etter oljeforurensning.pdf