Forord
NOFO’s mandat er å ivareta oljevernberedskapen på norsk kontinentalsokkel basert på selskapenes oljevernplaner. NOFO har i 47 år levert oljevernberedskap til operatørselskapene.
Aktivitetsnivået har vært relativt høyt. Utover planlagt aktivitet, er det gjennomført mange øvelser og utsjekk ved midlertidig mobilisering. Videre har det vært fortsatt stort fokus på vedlikehold, levetidsforlengelse på oljevernutstyret, slik at det tilnærmet ikke er noe etterslep på periodisk vedlikehold.
Det er fokus på kostnadskontroll og økonomioppfølging, og rapportering både på økonomi og NOFOs beredskapsevne rapporteres på styremøtene.
I andre halvår 2024 startet arbeidet med å utarbeide grunnlaget for en ny strategi som skal være gjeldende fra og med 2026 med en varighet på 5 år +. NOFOs oppgaver og organisering av oljevernberedskapen blir satt på agendaen, med fokus på en effektiv og robust oljevernberedskap, samt å se på hvordan en kan møte fremtidens utfordringer.
Det har vært god dialog med NOFO administrasjon og styret, og NOFO har levert tilfredsstillende innenfor gitte rammer og styrets forventninger.
Forus, 20. mars 2025
Hilde Ådland, Styreleder
1. Sammendrag
NOFOs hovedaktiviteter omfatter beredskapsplanlegging og beredskapsbygging i henhold til innmeldt behov. Dette innebærer øving og trening av alle nødvendige beredskapsressurser, basedrift, logistikk, innkjøp og vedlikehold av oljevernutstyret og videreutvikling av virksomhetsstyringen.
NOFOs oppgaver, ansvar og prioriteringer følger fra strategien som dekker perioden 2021-2025 og er fokusert på videreutvikling av effektivt og robust oljevern, nasjonalt samarbeid og utvikling.
NOFO skal levere oljevernberedskap i henhold til medlemmenes behov til enhver tid. I 2024 omfattet dette 94 produserende felt og 42 leterbrønner på norsk sokkel.
Beredskapsstatus rapporteres i en månedlig KPI til styret som omfatter tilgjengelighet til nødvendig beredskapsmateriell, øvde ressurser, beredskapskompetanse, HMS statistikk, sykefravær og økonomi.
I 2024 besto beredskapsressursene bla. av en OR – flåte på 27 fartøy med tilhørende oljevernutstyr, 37 oljevernfartøy havgående og mer enn 50 oljevernfartøy i kystnær beredskap, i tillegg til et utstrakt samarbeid med statlige og kommunale ressurser.
NOFO sysselsetter 49,4 årsverk, fordelt på 43 heltidsansatte og 110 ansatte i lave stillingsbrøker relatert til beredskapsoppgaver.

2. Styrende organ
2.1 Generalforsamling
Det er avholdt to generalforsamlinger i 2024.
NOFO har pr. 31.12.2024, 14 medlemmer, hvorav alle er fullverdige medlemmer.
Følgende operatørselskaper er medlemmer pr. 31.12.2024:
AS Norske Shell, Aker BP ASA, ConocoPhillips Skandinavia AS, Harbour Energy AS, DNO Norge AS, Equinor Energy AS, OKEA ASA, OMV (Norge) AS, ORLEN Upstream Norway AS, Repsol Norge AS, Sval Energi AS, TOTAL E&P NORGE AS, Vår Energi ASA, Wellesley Petroleum AS.
2.2 NOFOs styre
Det er avholdt 4 ordinære styremøter og ellers styremøter etter behov.
NOFO har dekket styreansvarsforsikring. Pr. 31.12.2024 var styrets sammensetning slik:
Selskap | Representant | Styreverv |
Vår Energi ASA | Hilde Ådland | Styreleder |
Equinor Energy AS | Asle Jøssang | Nestleder |
Aker BP ASA | John G. Vedøy | Styremedlem |
Repsol Norge AS | Sara Z. Johannessen | Styremedlem |
OMV (Norge) AS | Åshild T. Skjærseth | Styremedlem |
NOFO | Jan Petter Wølstad | Ansattvalgt |
2.3 Faglig Forum
Faglig forum er en møteplass for oljevernfaglige diskusjoner og erfaringsutveksling, og drives av operatørselskapene.
Forumet har som hovedmål å bidra til å veilede fellesskapet og NOFO på oljevernfaglige tema og retningen for videre arbeid.. NOFOs generalforsamling, styret og administrerende direktør har muligheten til å be Faglig forum om å behandle enkeltsaker og gi sine anbefalinger.
Det ble i 2024 gjennomført fire møter i faglig forum, i tillegg til arbeid i flere ulike arbeidsgrupper nedsatt av faglig forum.
2.4 Maritimt Forum
Maritimt forum består av alle NOFO-medlemmer som bidrar med OR (Oil Recovery) fartøy i NOFO pool. Arbeidsområdet til forumet er begrenset til maritimt oljevern.
Det avholdes to faste årlige møter, og ytterligere møter etter behov. Arbeidsgrupper kan opprettes under Maritimt forum etter behov for å arbeide med avgrensete tema innenfor fagfeltet.
3. Organisasjon

NOFO hadde pr 31.12.2024 153 ansatte. Disse fordeles på 40 ansatte ved kontoret i Sandnes og 3 i Hammerfest. De resterende 110 ansatte er tilknyttet NOFOs beredskapsgrupper (Vaktlag, Spesialteam og Innsatsgruppe Strand Akutt – IGSA).
Vaktlag, IGSA og Spesialteamet utgjør til sammen ca. 4,5% årsverk.
Totalt pr. 31.12.2024 sysselsetter NOFO inkludert vaktlag, IGSA, Spesialteam 49,44 årsverk, hvorav 43 årsverk har NOFO som sin hovedarbeidsgiver. NOFO har ingen innleide pr. 31.12.2024.
NOFO er medlem av NHO og har tariffavtale med Forbundet Styrke. I tillegg ble det i 2024 etablert en egen Husforening for NOFO ansatte. Husforeningen er ikke tilknyttet forbund eller tariffavtale.
3.1 Turnover
NOFO hadde i 2024 en turnover på 4,54%. Turnover har steget noe sammenlignet med 2023, da turnover var 2,03%. Tallet inkluderer ikke beredskapsgruppene og vaktlag.
3.2 Sykefravær
NOFO hadde i 2024 et totalt sykefravær på 5% fordelt på et korttidsfravær på 1,47% og 3,53% langtidsfravær.
4. Økonomi
NOFOs inntekter fra NOFOs medlemmer var i 2024 på MNOK 505,7 fordelt på MNOK 452,0 i medlemsavgifter og MNOK 53,7 i øvrige inntekter. Inntekter utover dette er mottatt erstatningsoppgjør på MNOK 16,7.
Et overskudd på MNOK 5,3 er ført mot egenkapitalen. Resultatet er negativt påvirket med MNOK 5,2 ved tapsføring av utrangerte driftsmidler.
I 2024 ble det gjennomført investeringer i oljevernutstyr for til sammen MNOK 83,5. Investeringene er gjennomført for å oppgradere utstyr og for å skifte ut utstyr som er utgått på levetid. Utover dette er det forpliktet for investeringer på MNOK 40,2 som blir levert i 2025. Investeringene blir delvis lånefinansiert med MNOK 47,8. Øvrige investeringer er finansiert med egenkapital.
Som beslutningsgrunnlag for investeringer og oppgraderinger utarbeider NOFO en langsiktig plan som skal gi forutsigbarhet på investeringer (Strategisk Investeringsplan, SIP), og denne revideres årlig ifm. utarbeidelse av budsjettet.
Pr. 31.12.2024 var NOFOs låneforpliktelser på MNOK 268. Dette er lån til finansiering av oljevernutstyr og depoter. Avdragsprofilen følger driftsmidlenes antatte tekniske/økonomiske levetid. Foreningen har en solid likviditet og totale omløpsmidler pr 31.12.24 var på MNOK 140,3.
Virksomheten finansieres gjennom medlemsavgiften og den finansielle risiko anses å være lav. Foreningens eksponering mot markedsrisiko, kredittrisiko og likviditetsrisiko anses også å være lav selv om foreningen foretar noen innkjøp i USD, EUR og DKK. Regnskapet er satt opp under forutsetning om fortsatt drift og gir et rettvisende bilde av virksomheten og resultatet.
Totalkapitalen var ved utgangen av 2024 på MNOK 550,1, og ved utgangen av 2023 på MNOK 523,4. Egenkapitalandelen var pr. 31.12 henholdsvis 34,7% i 2024 og 35,5% i 2023.
5. NOFOs strategi
NOFO sin nåværende strategi er for perioden 2021 til 2025 med hovedmålene effektivt og robust oljevern, samarbeid og utvikling, med tilhørende konkrete satsningsområder.
Høsten 2024 nedsatte NOFO sitt styre en arbeidsgruppe fra NOFOs medlemmer og NOFO administrasjon for å definere en ny strategi for NOFO for den neste strategiperioden. Sentral tematikk fra eksisterende strategi, slik som robust og effektiv oljevern og samarbeid, har blitt videreutviklet, mens utvikling har fokusert i større grad på NOFO sitt eget utviklingsbehov for å bli best mulig posisjonert for den neste fasen med oljevirksomhet på norsk sokkel.
Ny strategi vil bli ferdigstilt i løpet av 2025.
6. Hovedaktiviteter for 2024
6.1 Oljevernaksjoner
Vaktgående personell i NOFOs operasjonsledelse ble aktivert ved fem anledninger i 2024; fire for å bistå operatør, og ved en anledning for å bistå et Interkommunalt Utvalg mot Akutt forurensning (IUA).
Grunnlaget for tre av hendelsene var satellittdeteksjon hvor NOFO kontaktet operatør for å varsle. De øvrige to var basert på varsel fra henholdsvis operatør og IUA om mulig oljesøl.
Samtlige tilfeller ble avklart uten behov for ytterligere mobilisering utover fjernmåling.
6.2 Øvelse – Samhandlingsøvelse 2024
Samhandlingsøvelsen 2024 var Øvelse Tveegg, og ble gjennomført i samarbeid med AkerBP, Conoco Phillips, Equinor, IUA Vestre Agder, IUA Sør-Rogaland, IUA Haugesund, Kystverket og Statsforvalterne i Agder og Rogaland.
Felles øvingsmål var samhandling og kommunikasjon mellom og innen de ulike beredskapsnivåene for håndtering av en langvarig hendelse. Scenarioet baserte seg på et tenkt utslipp fra boring på Tambar i den sørlige Nordsjøen, som etter noe tid også kunne få landpåslag fra Lista til Karmøy.
Øvelsen ble gjennomført som en stabsøvelse for alle involverte, utenom IUAene, som hadde personell i felt.
6.3 Ny vaktorganisasjon
Som en del av oppfølgingen etter beredskapsanalysen av NOFOs operasjonsledelse gjennomførte NOFO rekruttering og opplæring av personell til en justert vaktgående operasjonsledelse. Det ble også gjort omfattende tilrettelegging av teknisk og administrativ art som forsterket NOFOs beredskap.
Opplæringen og samtreningen ble gjennomført i intensive “boot-camps”, og 3. juni 2024 startet første vakt med justert vaktorganisasjon.
6.4 Beredskapsplanlegging og rådgiving
Oljevernberedskapen til NOFO er dimensjonert for å tilfredsstille kravene til produserende felt på norsk sokkel. NOFO bidrar med rådgivning til de enkelte operatører i forbindelse med å sette opp oljevernberedskapen på de enkelte felt med hensyn til antall system, systemtyper, responstider og kapasitet mm. Dette danner grunnlag for dimensjonering av NOFOs totale oljevernberedskap, geografisk og taktisk fordeling av oljevernressurser.
Ved utgangen av 2024 var det 94 produserende felt på norsk sokkel der NOFO leverer oljevernberedskap og rådgivning om beredskapsplanlegging.
NOFO bidrar også med rådgivning og planlegging av oljevernberedskap for letebrønnene på norsk sokkel. Letebrønner skal hensyntas i den totale oljevernberedskapen, men vil ofte være ivaretatt av den eksisterende oljevernberedskapen i området. I noen tilfeller må man likevel etablere særskilte tiltak for beredskap for å kunne oppfylle beredskapsplaner som ligger til grunn i tillatelser.
NOFO har bidratt med oljevernrådgiving, planlegging og beredskapstiltak på 42 letebrønner i løpet av 2024.
6.5 Havgående flåte
NOFOs beredskapsflåte er en fellesbetegnelse for Oil Recovery (OR) fartøy og Oljevernfartøy NOFO har avtale med. Beredskapsflåten ble gjennom året trent og øvd i henhold til oppsatt plan.
OR flåten bestod i 2024 av 27 OR-fartøy; primært tiltenkt en rolle i barriere 1 og 2:
- Beredskapsflåten av OR-fartøy i stående beredskap var på 13 fartøy. Dette er fartøy som ivaretar områdeberedskapen på feltet med oljevernutstyr permanent plassert om bord i henhold til NOFO standard. Disse fartøyene driver med jevnlig egentrening for å vedlikeholde egen kompetanse og funksjonstester samtidig oljevernutstyret. NOFO utfører verifikasjon av fartøyene to ganger per år.
- Beredskapsflåten av mobiliserbare OR-fartøy besto av 14 fartøy. Dette er fartøy som skal mobilisere oljevernutstyr fra NOFO basene for beredskap eller for trening. Alle fartøyene er satt opp for bruk av konvensjonelle oljelenser mens 5 av fartøyene også er trent for bruk av hurtiggående systemer (MOS Sweeper). Det ble gjennomført 37 øvelser med konvensjonelle lenser og 5 øvelser med hurtiggående systemer for den mobiliserbare flåten.
I tillegg til OR-fartøyene, har NOFO 37 oljevernfartøy for den havgående flåten (barriere 1 og 2), og som inngår sammen med OR fartøyene. Av disse kommer 25 oljevernfartøy fra fiskeflåten, 9 fra Redningsselskapet og 3 terminalfartøy fra Melkøya.
6.6 Kystnær beredskap
Den kystnære beredskapen er organisert i Innsatsgruppe Kyst Sør (IGK Sør) som dekker fra Måløy til Lofoten, og Innsatsgruppe Kyst Nord (IGK Nord) som dekker kysten nord for Lofoten. I tillegg har NOFO avtale med flere støttefartøy og fartøy med ilandsettingskapasitet.
Oljevernfartøy rekrutteres hovedsakelig fra fiskeri og oppdrettsnæringen.
IGK Sør besto i 2024 av 27 oljevernfartøy, og samtlige deltok på en av fire to dagers øvelser. NOFO har i tillegg tilgang til 10 terminalfartøy fra Equinor og Shell som er i beredskap som oljevernfartøy fra operatørenes landanlegg i området. Terminalfartøyene har OR klasse med mellomlagringskapasitet for oljeemulsjon.
IGK Nord besto i 2024 av 26 oljevernfartøy og to støttefartøy. Fartøyene ble øvet gjennom syv øvelser i regionen i 2024. I tillegg har NOFO en beredskapsavtale med Equinor på Melkøya om tilgang til terminalfartøy som er tilknyttet landanlegget. NOFO, Kystverket og IUAèr i Finnmark deltok i en felles samhandlingsøvelse i uke 36.
6.7 Kyst og strand
Innsatsgruppe Strand Akutt (IGSA) består av 42 medlemmer som skal delta i bekjempelse av akutt oljesøl i strandsonen. Gruppen er gitt opplæring for å settes inn for å iverksette tiltak for å begrense skadene og konsekvensene av akutt forurensing. Det ble gjennomført fire IGSA øvelser i 2024, henholdsvis i Mehamn, Hasvik, Forsøl og Hammerfest. Enkelte av øvelsene var samhandlingsøvelser med IGK, Kystverket og IUA. Øvelsene innbefattet blant annet hurtigpåføring av granulat og opptak av simulert oljeemulsjon, bruk av droner og støttefartøy.
NOFO Spesialteam besto i 2024 av 57 personer fordelt på rådgivere, skadestedsledere og teigledere. Teamet skal bistå i strandaksjoner og har deltakere fra alle IUA som NOFO har avtale med. Teamet har bidratt som instruktører på kurs på Brann og redningskolen, i ledelse av IGSA på øvelser, samt i NOFO operasjonsledelse og IUA under øvelse Tveegg. Det ble gjennomført en felles fagsamling i Trondheim.
NOFO har avtale med 21 IUA, som har i oppgave å bistå med oljevern i strandsonen. I 2024 har det blitt gjennomført fullskala øvelse, kompetanseheving i form av kurs og fagdager samt deltagelse i lokale og regionale samlinger og aktiviteter. NOFO har vært aktiv bidragsyter i revisjon av læreplan og utvikling av operativ veileder for IUA.
Gjennom avtale med Brann- og Redningsskolen bidro NOFO med opplæring i form av grunn- og lederkurs. Is og kulde kurset som ble gjennomført samme sted har utviklet seg til å bli et godt samarbeidsprosjekt med Oilspill Response Limited (OSRL).
6.8 NOFO baser og depot
NOFO har baser i Tananger, Sløvåg, Kristiansund, Sandnessjøen og Hammerfest. Basene har ansvaret for oppbevaring, vedlikehold, mobilisering, mottak og etterbrukskontroll av oljevernutstyret, samt å stille med personell (oljevernlag) for den mobiliserbare havgående flåten. Gjennom året har det blitt ferdigstilt et opplæringsprogram for oljevernoperatører som gir en teknisk og funksjonell gjennomgang av oljevernutstyret som brukes i en oljevernaksjon.
Flere av basene har fått installert hydraulisk utstyr som gir et betydelig løft i forhold til arbeidsmiljø og sikkerhet, og som gjør det mulig for flere arbeidslag å jobbe samtidig med reparasjoner, testing og klargjøring under en eventuell oljevernaksjon.
NOFO har depot i Hasvik og Måsøy for utstyr til kystnær beredskap.
6.9 Oljevernutstyr
Det har ikke vært vesentlig etterslep på preventivt vedlikehold i løpet av 2024.
Fokus på oppgraderinger og levetidsforlengelser av eksisterende utstyr er en kontinuerlig aktivitet for å sikre en god balanse mellom vedlikehold, oppgraderinger og nyanskaffelser. Dette omfatter det største (og dyreste) oljevernutstyret, blant annet lensetromler og større pumper (transrec).
Nye og standardiserte verktøy og vaskekontainere er under utvikling og to ble levert i 2024.
NOFO opplever at leveringstider og priser, også for oljevernutstyr, er økende, og at leverandørene har begrenset leveringskapasitet.
6.10 Fjernmåling
NOFO har tilgang på ulike plattformer og sensorer for å detektere og kartlegge olje på sjø. De ulike sensorene og plattformene har ulike egenskaper og ulike bruksområder. Ved å ha tilgang til flere typer verktøy, bidrar det til at vi kan sette dem sammen til å få en best mulig kartlegging av et oljeutslipp. NOFOs sensorbærere består av satellittovervåking, flyovervåking, samt droner for overvåking til sjøs eller langs kysten.
NOFO har på vegne av operatørene en satellitt-tjeneste som dekker norsk sokkel to ganger i døgnet. Denne tjenesten opereres av KSAT. NOFO mottar varsler og bilder av mulige deteksjoner som blir fulgt opp mot operatør av NOFOs vaktorganisasjon.
NOFO har kontrakt med SundtAir om flyovervåking av norsk sokkel med henholdsvis LN-KYV og LN-TRG som reservefly. Det er gjennomført flyovervåking for NOFO i forbindelse med fartøysøvelser, generell overvåking på sokkelen, samt isovervåking ifm. letebrønner i Barentshavet. I august 2024, gikk LN-KYV ut av tjeneste for ombygging og oppgradering i henhold til ny kontrakt. Det er planlagt at den skal bli klar ila våren 2025.
For lokal overvåking benytter NOFO seg av droner. NOFO har avtale med Tiepoint AS og har tilgang til 20 droner og dronepiloter. Tiepoint har deltatt i 4 øvelser med den havgående flåten og 13 øvelser i den kystnære flåten inkludert IGSA.
6.11 Kurs og opplæring
NOFO har betydelig kursvirksomhet innenfor oljevernberedskap og beredskapsledelse. Som en del av opplæringsløpet for ny vaktlagsorganisasjon ble det gjennomført introduksjonskurs innen ulike fagområder, hvorav noen av kursene gikk digitalt og noen ble gjennomført som klasseromskurs.
Totalt for året er det gjennomført 62 kurs med 680 deltakere.
Hovedaktiviteten var knyttet til:
- Oljevernfaglige kurs
- Introduksjonskurs for nye vaktlag
- ICS 300 / ICS 320 / ICS 400
7. Forskning og utvikling
Mellomlagring av emulsjon på tank
- Operasjonalisering og implementering av mellomlagring av emulsjon på tank for fartøy i kystnært beredskap.
- Bygge opp kapasiteten gjennom avtaler med aktuelle redere
High Frequency (HF) stasjonene
- Innhente data som viser overflatestrøm inn i modellene for forbedrede havvarslinger og kartlegging av strømforholdene langs kysten.
- Data fra HF installasjonene assimileres inn i modeller som «Norkyst»
- Arbeidet er et samarbeid mellom Meteorologisk Institutt og NOFO.
Emulsjonsbryter og effekt av oppvarming av emulsjoner
- Sintef har på oppdrag fra NOFO undersøkt effekten ved bruk av emulsjonsbryter og effekt av oppvarming av emulsjoner, samt kombinasjonen av disse.
- Økt forståelse for effektene av disse tiltakene vil bidra til å optimalisere prosessene. Oppvarming alene ga liten eller ingen effekt på emulsjonens vanninnhold.
- Tilsats av emulsjonsbryter hadde god effekt på å redusere vanninnholdet i de fleste emulsjonene som ble testet.
VR-teknologi
NOFO har aktivt arbeidet med å ta i bruk VR teknologi for opplæring og trening innen oljevern. Her kan innsatspersonell trene på å mobilisere og operere oljevernutstyr i henhold til sjekklister og brukermanualer i en virtuell verden uten risiko for skade på hverken personell eller materiell.
8. Beredskap

NOFO skal levere et robust og effektivt oljevern dimensjonert i henhold til medlemmenes beredskapsbehov. Beredskapen skal dimensjoneres for å møte kravene til oljevernberedskap for de produserende feltene og for letevirksomheten på norsk sokkel. Dette innebærer at oljevernberedskapen er dimensjonert for å håndtere en større og langvarig oljevernaksjon.
Nødvendige oljevernsystemer skal være tilgjengelige til enhver tid, og de skal kunne opereres av fartøy og mannskap som har den nødvendige kompetanse og trening.
NOFO sin beredskapsstrategi er basert på at oljeutslipp til sjø bekjempes så tidlig som mulig og så nær kilden som mulig. Bekjempelsesstrategien er formulert som barrierer fra utslippspunktet og inn mot kyst og strandsone, der barriere 1 og 2 er havgående opptaks- og dispergeringssystemer, barriere 3 og 4 er opptakssystemer som brukes i kystnær beredskap og barriere 5 er i strandsonen på land.
- Barriere 1 og Barriere 2 besto i 2024 hovedsakelig av 30 havgående lensesystemer fordelt på 13 fartøy i stående beredskap og 14 fartøy i mobiliserbar beredskap. Dette inkluderer fire høyhastighets systemer som ekstra robusthet.
- Barriere 3 besto i første rekke av 29 høyhastighetssystem inkludert en flåte på mer enn 50 fiske- og service fartøy som er egnet til kystnære operasjoner. I tillegg har NOFO tilgang til et tilsvarende antall høyhastighetssystem og annet utstyr for kystnær beredskap gjennom Kystverket.
- Barriere 4 og Barriere 5 blir ivaretatt av ressurser som inkluderer IGSA, NOFO Spesialteam, IUA, Kystverkets innsatsstyrker og Novumare Ren Kyst.
- NOFO operasjonsledelse støtter operatørenes aksjonsledelse i oljevernaksjoner. Vaktorganisasjonen er tilgjengelig på en times responstid gjennom hele året.
9. Virksomhetsstyring
9.1 HMS og kvalitet
NOFO har gjennomført sin aktivitet i 2024 uten skader på personell.
NOFOS styringssystem dekker alle deler av virksomheten, og systemet er i henhold til ISO 9001:2015.
Uønskede hendelser, avvik og forbedringer ble fulgt opp i henhold til styringssystemet.
NOFO fortsatte arbeidet med å styrke det ulykkesforebyggende sikkerhetsarbeidet i et bredt partssammensatt aktørbilde, en hadde særlig fokus opp mot å sikre et trygt kjemisk arbeidsmiljø i en eventuell oljevernaksjon.
9.2 Risikostyring
Trygg forvaltning av NOFOs ressurser i kalenderåret betinget aktiv risikostyring av virksomheten. Foreningen avholdt risikovurderinger i ledergruppen, avdelinger og på eksterne arenaer.
I samarbeid med Kystverket, lanserte NOFO portalen Tryggaksjon.no, kunnskap om farer og god HMS-praksis ble dermed tilgjengelig for alle aktører som deltar i oljevernberedskapen.
9.3 IKT sikring
NOFO søker å holde seg oppdatert på trusselbildet relatert til IKT og har høyt fokus på ivaretagelse av IKT sikkerhet og data integritet. NOFO arbeidet aktivt med å identifisere tekniske og operasjonelle forbedringer og tiltak som videre kan øke sikkerheten relatert til IKT.
9.4 Kommunikasjon og samarbeid
NOFOs overordnede kommunikasjonsmål er å øke kunnskap og bevissthet om norsk oljevernberedskap. NOFO jobber i tillegg aktivt med å styrke samarbeidet mellom private, kommunale og statlige aktører innen oljevern i tråd med NOFOs strategi.
Under er noen av aktivitetene som ble gjennomført i 2024:
- NOFO deltok på Beredskapsdagen i Bodø, arrangementet fant sted under Arctic Race og var både en demonstrasjon av beredskapsevne og en plattform for dialog med sentrale aktører.
- NOFO hadde en stand under ONS 2024 hvor fokuset var å øke kunnskap om norsk oljevern blant besøkende og interessenter.
- NOFO var en del av programkomiteen for Miljødirektoratets beredskapsforum 2024 og hadde flere relevante, faglige innlegg.
- NOFO deltok i «Statlig samarbeidsforum for FoU oljevern» sammen med blant annet Kystverket, Miljødirektoratet og noen av operatørene. Under forumets årlige seminar, «Forum For Framtidas Oljevern 2024» ble blant annet VR-prosjektet demonstrert.
- NOFO deltok aktivt i prosjektet med revidert læreplan for håndtering av akutt forurensning i samarbeid med Kystverket og Brann- og redningsskolen. Sammen med Kystverket er NOFO også i gang med å utvikle en operativ veileder for IUAene.
- NOFO har samarbeidet med Kystverket under Øvelse statlig aksjon (ØSA) i flere IUA, inkludert forberedelser og gjennomføring. NOFO var også med og arrangerte IUA ledersamling.
- NOFO hadde flere faglige bidrag på International Oil Spill Conference (IOSC) i USA.
10. Bærekraft
NOFO ønsker å ta hensyn til bærekraft gjennom hele vår virksomhet. NOFO er ikke rapporteringspliktig, men opplever at oppmerksomhet på bærekraft er nødvendig og relevant uavhengig av rapporteringskrav. For å sikre at NOFO leverer i tråd med medlemsbedriftenes, omverdenens og egne forventninger og mål på bærekraft, har NOFO i 2024 startet en gjennomgang av bærekraftsområdet. Et overordnet mål er å sikre mer modenhet på bærekraftsområdet, blant annet ved at bærekraft integreres tydeligere i strategi og foreningens virksomhetsstyring.
For å løfte NOFOs modenhet innen bærekraftsområdet, har NOFO gjennomført en dobbel vesentlighetsanalyse basert på prinsipper og kriterier i CSRD. Analysen bygger på prinsipper fra risikostyring, med kartlegging av påvirkninger, risikoer og muligheter.
Analysen skal identifisere hvilke bærekraftsområder NOFO har vesentlig påvirkning på, og hvilke områder som har vesentlig påvirkning på NOFO. Dette vil danne grunnlag for hvilke områder som prioriteres i de neste årene.
Temaene som er identifisert er vurdert med utgangspunkt i viktighet for selskapets bidrag til bærekraftig samfunnsutvikling og prioritert ut fra forventningene fra våre interessenter og betydningen for foreningen.
Status for 2024 viser at selv om mye arbeid gjenstår, er det flere områder og temaer hvor NOFO allerede har god retning på det å bli mer bærekraftig i sine aktiviteter.
Bærekrafttemaene som ble identifisert som vesentlige er:

Redusere vårt klima- og miljøavtrykk i egen aktivitet

Sikre et kompetent og godt arbeidsmiljø

Utvikle en bærekraftig leverandørkjede

Styrke habilitet og antikorrupsjon i våre prosesser
10.1 Åpenhetsloven – redegjørelse
NOFO er omfattet av Åpenhetsloven og våre forpliktelser til å fremme grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold fremgår av retningslinjer for ansvarlig forretningsførsel som er forankret i styret.
Hovedprodukter/tjenester NOFO leverer
NOFOs hovedoppgave er å dekke medlemmenes behov for en effektiv og robust oljevernberedskap.
Generell beskrivelse av NOFOs innkjøpsrutiner og aktsomhetsvurderinger
NOFO har etablert rutiner og prosedyrer for kvalifisering, klassifisering og oppfølging av leverandører. Dersom det avdekkes brudd eller risiko for brudd på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, skal det iverksettes egnede tiltak for å stanse, forebygge eller begrense negative konsekvenser basert på virksomhetens tilknytning, prioriteringer og vurderinger. I dialog med leverandøren vil NOFO forsøke å forbedre de påpekte forholdene.
NOFO har et digitalt verktøy som kartlegger leverandørkjeden og innhenter informasjon om grunnleggende menneskerettigheter, anstendige arbeidsforhold, HMS, forretningsetikk, miljø og håndtering av leverandører.
Rammeverket for aktsomhetsvurderingene er basert på OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper og OECDs modell for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv. Dette innebærer at undersøkelsene er basert på en risikobasert tilnærming, der NOFO jobber systematisk og effektivt for å avdekke hvilke deler av forretningsvirksomheten som er forbundet med høyest risiko for negativ innvirkning. NOFO har iverksatt nærmere undersøkelser der risikoen ble vurdert som uavklart.
Alle leverandører blir aktsomhetsvurdert.
Resultatene av gjennomført aktsomhetsvurdering identifiserte et behov for ytterligere informasjon fra nær 9 % av identifiserte leverandører/forretningspartnere. Behovet om ytterligere informasjon var begrunnet i innsatsmaterialer benyttet av leverandøren/forretningspartneren, risiko for brudd på menneskerettigheter i
leverandørkjeden eller manglende informasjon om innsatsfaktorer. De identifiserte leverandører/forretningspartnere ble invitert til å gi mer utdypende informasjon.
Nøkkelleverandører og forretningspartnere
NOFO har en variert leverandørmasse som spenner fra statlige og kommunale etater til private bedrifter. Ca 99 % av NOFOs leverandører og forretningspartnere har lokasjon Norge, NOFO har ingen leverandører med lokasjon utenfor Europa.
Viktige produkter og råmaterialer NOFO kjøper
NOFO produserer ikke produkter for videresalg, og det inngår følgelig ikke noen råmaterialer som innsatsfaktorer. NOFO kjøper ferdige produkter. I mesteparten av dette utstyret inngår det stål og metaller.
Faktiske negative konsekvenser identifisert av NOFO
NOFO har ikke avdekket faktiske brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i egen virksomhet og heller ikke hos forretningspartnere eller i leverandørkjeden.
Vesentlig risiko for negative konsekvenser
NOFO har ikke identifisert noen leverandører i første ledd eller forretningspartnere hvor det foreligger vesentlig risiko for negative konsekvenser relatert til grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Det er heller ikke identifisert slik risiko i egen virksomhet.
NOFOs tiltak for å begrense vesentlig risiko for negative konsekvenser
NOFO krever at alle leverandører og forretningspartnere utfører sin virksomhet i tråd med de internasjonalt anerkjente menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter. Det kreves videre at leverandørene utfører aktsomhetsvurderinger, og iverksetter egnede tiltak for negativ innvirkning.
NOFO har som strategi å jobbe langsiktig og ha en god og åpen dialog med alle samarbeidspartnere.
Rett til informasjon etter åpenhetsloven
NOFO har publisert informasjon på sine internettsider for å sikre at alle som ønsker informasjon kan ta skriftlig kontakt med organisasjon og be om informasjon om hvordan NOFO håndterer faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Ved mottak av henvendelser så har NOFO etablert rutine for å sikre at NOFO svarer på henvendelsen innen tre uker.
NOFO har i tillegg etablert en intern og en ekstern varslingskanal ved identifikasjon av brudd på åpenhetsloven, samt sikret at rapporteringssystemet benyttet for avvik og HMS hendelser også ivaretar eventuelle rapporterte brudd eller bekymringer.
10.2 Redegjørelse for arbeidet med likestilling, mangfold og inkludering

Likestilling og mangfold, tilstand for kjønnslikestilling
Tabellen viser kjønnsbalanse for ansatte i NOFO sortert i seks kategorier etter stillingens grad av ansvar og kompleksitet.
Stillingskategori 1-5 viser ansatte i NOFO Basis. NOFO beredskap er ansatte i deltidsstillinger, som er tilknyttet NOFO for beredskapsformål. Disse har fortrinnsvis annen hovedarbeidsgiver enn NOFO.
Kvinneandelen utgjør 33% av NOFO Basis ansatte. For NOFO totalt (inkludert beredskapsgrupper) er kvinneandelen 18%.

NOFOs ledergruppe består av 7 medlemmer inkludert administrerende direktør. Kvinneandelen er 43%. Dette er uendret fra 2023.
Styret
NOFOs styre består av 6 medlemmer. Kvinneandel er 50%. I 2023 var kvinneandel 33%.
Alderssammensetning
NOFO har en gjennomsnittsalder på 53 år.
Deltid
NOFO har per 31.12.2024 110 ansatte på deltid. Disse er i hovedsak tilknyttet beredskapsgrupper (Vaktlag, Spesialteam og IGSA), og har en estimert stillingsprosent på 4,5%. Disse har primært annen hovedarbeidsgiver og deltar i NOFOs aktiviteter som en del av foreningens beredskap. Det er ikke registrert ufrivillig deltidsarbeid i NOFO i 2024.
Midlertidig ansatte
NOFO har ikke midlertidig ansatte.
Uttak foreldrepermisjon
NOFO har ikke ansatte (hel- eller deltid) som har tatt ut foreldrepermisjon i 2024.
Status arbeid for likestilling og mot diskriminering
I utarbeidelsen av redegjørelsen for 2024, har bedriften sammen med tillitsvalgte gjennomgått status for tiltakene som ble identifisert i forbindelse med utvidet rapportering i 2023. Tiltakene som ble identifisert er:
- Lønns- og arbeidsvilkår
Alle ansatte skal ha lik mulighet til lønnsmessig utvikling - Rekruttering
God treffsikkerhet på kandidater, hindre diskriminering og feilkilder av noen art - Muligheter for å kombinere jobb og familieliv
NOFO tilrettelegger så langt det lar seg gjøre for muligheten til å kombinere jobb og familieliv - Trakassering, seksuell trakassering og uakseptabel atferd
I våre etiske retningslinjer har vi nedfelt nulltoleranse for enhver form for trakassering.
NOFO har i 2024 revidert retningslinjer for varsling med det formål å forenkle og forbedre retningslinjene og beskrivelsene i varslingsprosessen.
Signatur
Forus, 20. mars 2005
Hilde Ådland
Styrlededer
Vår Energi ASA
Asle Jøssang
Nestleder
Equinor Energy AS
John Gunnar Vedøy
Styremedlem
AkerBP ASA
Lars Anders Heimdal
Vararepr. for Sara Zurawska Johannessen
Repsol Norge AS
Sønnøve McIvor
Vararepr. for Åshild Tandberg Skjærseth
OMV Norge AS
Jan Petter Wølstad
Ansattvalgt
NOFO
Rune Martinsen
Adm. dir.
NOFO